Skābekļa kokteilis
Ir vispār dzirdēta un jau nonivelēta frāze, ka “visas slimības rodas galvā”, ka cēlonis ir stress, tādēļ jebkurš ceļš uz veselību sākas ar to, ka ir jākārto, “jāārstē” galva. Bet šajā rakstā es gribēju pastāstīt par savu pieredzi un padalīties ar kādu vērtīgu recepti, kas pie manis nonāca laikā, kad es “ārstēju” savu galvu un arī ķermeni.
Vēl zināma frāze ir tā, ka “jebkuras slimības cēlonis ir stress”. Ja mēs neiedziļināmies visās detaļās, bet mēģinām aprakstīt, kā stress atstāj iespaidu jau fiziskajā plānā, tas ir, kā tas izpaužas ķermenī, tad to var aprakstīt tā.
Dzīvības procesi ķermenī ir saistīti ar ieelpu un izelpu, “tas ir tik vienkārši kā elpot”, mēs sakām. Bet, vai mēs visi ievērojam, ka stresa situācijā ķermenis sastingst, saspringst, un elpošana uz brīdi apstājas? Un tad, kad dzīvošana stresā jau ir kļuvusi cilvēkam par ieradumu, tad attiecīgajā ķermeņa daļā izveidojas savilkums, saspringums, un, līdz ar to, tur ir traucēta arī skābekļa apgāde.
Šoreiz vēlos padalīties nevis ar to, kā “ārstēt galvu”, bet ar ļoti vienkāršu, mājās pagatavojamu recepti, kas palīdzēs bagātināt organisma šūnas ar skābekli.
Džoanna Badviga (1908 – 2003) bija viena no Eiropas vadošajiem vēža slimības pētniekiem, kas 7 reizes tika nominēta Nobela prēmijai. Viņa atklāja, ka veselajiem cilvēkiem Omega 3 taukskābju līmenis asinīs ir augstāks nekā slimajiem. Omega 3 ir kā magnēts, kas piesaista skābekli katrai ķermeņa šūnai, bet skābeklis ir nāve vēža šūnām.
Linsēklu eļļa satur Omega 3 taukskābes vairāk nekā citas eļļas (53%, starp citām eļļām tai nav līdzvērtīgas šajā aspektā, tā satur arī 13% Omega 6, kas arī ir viens no augstākajiem rādītājiem starp citām eļļām), labi uzsūcas un neizraisa alerģiju. Kad linsēklu eļļu sajauc ar biezpienu, linsēklu eļļā esošā Omega 3 no taukos šķīstošas kļūst par ūdenī šķīstošu, bet biezpiens zaudē tā piena produktam raksturīgās īpašības. Vienas pašas linsēklu eļļas lietošana nesniegs vēlamo efektu, kāds tas ir, attiecīgi sajaucot un pagatavojot to kopā ar biezpienu.
1990. gadā onkologs Dr. Daniels C. Roehms secināja, ka Badvigas atklātais līdzeklis ir visefektīvākā pretvēža diēta pasaulē, ko katrs var viegli pagatavot mājās. Lūk, te būs recepte, kā to darīt.
Džoannas Badvigas “skābekļa kokteilis”
- 2 – 3 ēdamkarotes linsēklu eļļas samaisa ar 100 – 150 g vājpiena (līdz 2%) biezpiena (vēlams lauku).
- Pēc 5 – 8 minūtēm šo masu ieliek blenderī, pielej ūdeni un blenderē ar mazāko ātrumu 1 minūti līdz krēmveida konsistencei.
- Tikai pēc tam drīkst pievienot augļus vai ogas (var arī saldētus vai žāvētus) vai riekstus (izņemot zemesriekstus) un vēlreiz sablenderē.
- Saldināšanai var izmantot medu, stēviju, vai citus dabiskos saldinātājus (izņemot cukuru). Var izmantot arī dažādas garšvielas (pēc katra radošuma un sajūtām).
Man vislabāk garšo, ja pie sagatavotā kokteiļa beigās pievieno medu un svaigus vai saldētus ķiršus, vai zemenes, ko tad sablenderē kopā. To par garšīgu atzina arī mani mājinieki, kas pa laikam man sastādīja kompāniju. Šoreiz gan izmantoju svaigu smiltsērkšķu sulu, arī sanāca lieliski. Lai labi garšo arī jums!
Linsēklu eļļas derīguma termiņš ir salīdzinoši īss, tā obligāti pēc atvēršanas ir jāuzglabā ledusskapī (ja pudele ir caurspīdīga, es to vēl ietinu, piemēram, follijā). Latvijā ir daudzi ražotāji, kas piedāvā svaigu un kvalitatīvu linsēklu eļļu, katram tikai jāatrod savējais.
Šī diēta ir pierādījusi savu terapeitisko nozīmi ne tikai onkoloģijas ārstēšanā, bet arī miokarda infarkta, aterosklerozes, aknu slimību, kuņģa čūlas, artrīta, ekzēmas un autoimūno slimību ārstēšanā ārstēšanā, palīdz redzes uzlabošanā, smadzeņu darbībai un stiprina kaulu sistēmu.
Tā kā receptē nebija norādes šāda kokteiļa lietošanas biežumam, es no sākuma to lietoju 2 – 3 reizes nedēļā, lai neapnīk, jo paralēli savā diētā izmantoju arī citus vērtīgus produktus, kurus pa laikam mainīju. Par to tad kādā citā reizē.
Tāda diēta vai arī pa laikam izdzert kādu kokteiļa glāzi profilaksei ir noderīgi arī veselajiem. Es pat teiktu – īpaši noderīga veselajiem, jo cilvēkiem beidzot būtu jāsāk mainīt savi ieradumi, ka veselīgi produkti ir jālieto tikai tad, kad ķermenis jau ir tuvu sabrukumam.
Rakstu sagatavoja: Vineta Riekstiņa